🍚 Ryż - jest podstawą wielu potraw i stanowi główne źródło węglowodanów.
🥟
Pierogi chińskie - popularne danie z nadzieniem mięsnym lub warzywnym, często podawane na parze.
🍲
Zupa wan-tun - aromatyczna zupa z domowymi kluseczkami wan-tun, mięsem i warzywami.
🥢 Smażony
makaron - danie z wrzucanym na gorącą patelnię makaronem, rozmaitymi dodatkami i sosem.
🍗 Kaczka po pekińsku - kaczka pieczona z chrupiącą skórką, podawana z marynowanymi warzywami i plackami.
🥡 Song chu niu rou - soczyste kawałki wołowiny duszone w aromatycznym sosie sojowym, podawane wraz z warzywami.
🍤 Krewetki w sosie czosnkowym - smażone krewetki w aromatycznym sosie czosnkowym, podane z ryżem.
🥠 Ciasteczka Chińskie - małe, chrupiące ciasteczka z ukrytymi w środku wróżbami.
🍛 Kurczak Kung Pao - danie z kawałkami kurczaka, orzeszkami ziemnymi i warzywami w ostrym sosie.
🧀 Chodofu - śmierdzący, ale popularny sos przyrządzany z fermentowanego tofu.
🍜 Ro zong - tradycyjna
chińska zupa na bazie bulionu, mięsa i gotowanego ryżu.
🍢
Kebab chiński - kawałki mięsa i warzyw nadziewane na patyczki i grillowane.
🍘 Kleiku - popularne danie składające się z ryżowych kul z różnymi nadzieniami.
🥟 Jiaozi - tradycyjne chińskie pierożki z różnymi nadzieniami, gotowane lub smażone.
🥠 Mango Tofu - deser na bazie tofu i mango, o lekkim i świeżym smaku.
🍜 Mie chinski - smażone lub gotowane delikatne kluseczki, podawane z dodatkami i sosem.
🥡 Potrawka z bakłażana - duszone kawałki bakłażana z warzywami i sosem.
🍢 Xiaolongbao - małe, parowane bułeczki nadziewane mięsem i bulionem, które wybuchają aromatem przy pierwszym gryzie.
🍚 Wan-tun - kluski nadziewane mięsem lub warzywami, często dodawane do zup.
🦪 Ostrygi w sosie czosnkowym - smażone ostrygi w pikantnym sosie czosnkowym.