🍣 Mieszkańcy Iłowa uwielbiają jeść tradycyjne
sushi takie jak:
1. Nigiri sushi 🍣🐟 - kawałki ryby, zazwyczaj łososia, tuńczyka lub krewetki, ułożone na kulkach ryżu.
2. Maki sushi 🍣🥢 - rolki sushi z rybą, warzywami lub owocami owiniętymi w nori (wodorosty morskie) i ryż.
3. Sashimi 🍣🍣 - cienkie plasterki surowej ryby, najczęściej chętnie wybierane są tuńczyk, łosoś lub okoń.
4. Tempura rolls 🍣🍤 - rolki sushi zawierające chrupiące krewetki tempura i świeże warzywa.
5. California rolls 🍣🥑 - popularne w Iłowie rolki sushi z masłem avocado, surimim, ogórkiem i sezamem.
6. Uramaki sushi 🍣🥕 - rolki, w których ryż jest zewnętrznie oplatający nori, a w środku można znaleźć różne składniki, takie jak krewetki, krab lub warzywa.
7. Gunkan sushi 🍣🍤 - małe kulki ryżu otoczone nori, a na górze ułożone różne nadzienia, takie jak ikra, kawior czy ostrygi.
8. Ebi Nigiri 🍣🍤 - Nigiri sushi z grillowaną krewetką.
9. Oshizushi 🍣🍱 - rodzaj sushi, w którym ryż i składniki są ugniatane w drewnianym formie i później krojone na mniejsze kawałki.
10. Unagi roll 🍣🍱 - rolki sushi zawierające wędzonego ugora, ogórek i sos anguille.
Mieszkańcy Iłowa często delektują się tymi różnorodnymi rodzajami sushi, które można znaleźć w lokalnych restauracjach sushi oraz na targach spożywczych. Są oni otwarci na eksperymentowanie z nowymi smakami i kombinacjami, ale jednocześnie cenią tradycyjne i autentyczne japońskie dania.