🍣 Mieszkańcy Międzyzdrojów uwielbiają różnorodne rodzaje
sushi. Najbardziej popularne potrawy to:
1. Nigiri 🍣 - delikatne kawałki ryby (np. tuńczyka, łososia) na podsmażonym ryżu, podawane z wasabi i sosem sojowym.
2. Maki 🍣 - zwinięte wodne główki ryżu w nori (prażonych glonach) z różnymi wypełnieniami. Najpopularniejsze rodzaje to maki z tuńczykiem, łososiem, ogórkiem lub krewetkami.
3. Sashimi 🍣 - świeże plastry surowej ryby (np. tuńczyka, łososia) podawane bezpośrednio na talerzu, często z dodatkiem marynaty lub świeżych warzyw.
4. Tempura roll 🍣 - smaczne i chrupiące rolki z nadzieniem tempury (posiekane warzywa i krewetki w cieście) i świeżymi warzywami.
5. California roll 🍣 - popularne w Stanach Zjednoczonych danie, składające się z krabowego paluszka, awokado i ogórka zawiniętych w nori i posypanych sezamem.
6. Dragon roll 🍣 - wyjątkowo estetycznie podane sushi, składające się z awokado, krabowego paluszka i pieczonej węgorzyny na wierzchu.
7. Uramaki 🍣 - rolki sushi, gdzie nori i ryż są odwrócone, a w środku znajdują się różne wypełnienia, na przykład łosoś, ogórek i awokado.
To tylko kilka przykładów, ale w Międzyzdrojach można znaleźć wiele innych wariantów sushi, które zadowolą gusta miejscowych mieszkańców. 🍣😊