🍣 Mieszkańce miasta Złoty Stok uwielbiają jeść różnorodne rodzaje
sushi, takie jak:
- 🍙 Nigiri: kawałek ryby lub owoców morza układany na poduszce z ryżu.
- 🍣 Sashimi: cienkie plasterki surowej ryby, podawane bez ryżu.
- 🌯 Maki: rolki z ryżem, wypełnione świeżymi składnikami takimi jak awokado, krab czy ogórek, owinięte nori.
- 🍱 Chirashi: miska ryżu, na wierzchu której układane są różne rodzaje ryby, owoców morza i warzyw.
- 🦪 Ostrygi: świeże i soczyste ostrygi, podawane na muszelkach.
- 🍤 Tempura: delikatne krewetki obtoczone w cieście i smażone na złocisty kolor.
- 🐙 Calamari: pierścienie kalmarów panierowane i smażone do chrupkości.
- 🥢 Sushi w stylu Dragon Roll: rolka z ryżem, w której znajduje się pieczony łosoś lub krewetka, owinięta w pokrojony awokado.
- 🌿 Vege Rolls: rolki z wyłącznie warzywami i sosem sojowym, idealne dla wegetarian i wegan.
- 🍣 Uramaki California: rolka z ryżem, krewetką, awokado i ogórkiem, owinięta w zewnętrzne nori.
Mieszkańcy miasta Złoty Stok mają szerokie gusta kulinarne i są otwarci na różnorodność smaków i kombinacji sushi. Lubią zarówno klasyczne, tradycyjne kombinacje, jak i bardziej nowoczesne wariacje dań sushi.