🍲 Ziemniaczana
zupa wołowa - popularna tradycyjna zupa z Dąbia, przygotowywana z pokrojonych ziemniaków, wołowiny, cebuli, marchwi i pietruszki.
🍲 Rosół z kury - jedna z ulubionych zup mieszkańców Dąbia, przygotowywana na wywarze z kurczaka z dodatkiem marchwi, selera i cebuli.
🍲 Barszcz czerwony - tradycyjna polska zupa popularna także w Dąbiu, przygotowywana na bazie buraków i kwaszonej kapusty.
🍲 Żurek z białą kiełbasą - kwaśna zupa na zakwasie żytnim, podawana wraz z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami.
🍲 Pomidorowa - klasyczna zupa z pomidorów, podawana z dodatkiem ziemniaków, marchwi i cebuli.
🍲 Grochówka - popularna zupa na bazie grochu, gotowana z dodatkiem boczku lub kiełbasy.
🍲 Krem z dyni - delikatna zupa kremowa przygotowana z dyni, serwowana z grzankami lub słonecznikiem.
🍲 Barszcz ukraiński - gorąca zupa na bazie buraków, z dodatkiem kwaśnych ogórków, marchwi i cebuli.
🍲 Chłodnik litewski - to letnia zupa na bazie kefiru lub śmietany, podawana z surowymi warzywami, jajkiem i koprem.
🍲 Flaki wołowe - tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne także w Dąbiu, przygotowywane z wołowej flaki gotowanej na bulionie z dodatkiem warzyw i przypraw.
🍲 Krupnik - tradycyjna polska zupa na bazie perłowej kaszy, gotowana z dodatkiem warzyw i mięsa.
🍲 Barszcz biały - klasyczna zupa na bazie kapusty kwaszonej i kiełbasy, słynna w Dąbiu.
🍲 Zupa grzybowa - aromatyczna zupa przygotowana z różnego rodzaju grzybów, popularna zwłaszcza w sezonie grzybowym.
🍲 Dziad - tradycyjna zupa z włoszczyzny, rosół z mięsem drobiowym lub wołowym, podawana z kluskami lanymi.
🍲 Barszcz Sosnowskiego - regionalna potrawa z Dąbia, przygotowywana z kiszonych liści Barszczu Sosnowskiego.