🍲 Chłodnik - popularna
zupa letnia w Kazimierzu Dolnym. Jest to zimna zupa na bazie jogurtu lub kefiru, z dodatkiem świeżych warzyw (ogórek, rzodkiewka, koperek) i jajek.
🍲 Rosół - tradycyjna i uniwersalna zupa, uwielbiana przez mieszkańców miasta. Podawana z makaronem lub kluskami, z dodatkiem mięsa (zwykle kurczak lub wołowina) oraz warzyw (marchewka, pietruszka, seler).
🍲 Barszcz czerwony - popularna zupa na bazie buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podawana z ziemniakami, kiszoną kapustą i śmietaną.
🍲 Kapuśniak - tradycyjna i pożywna zupa, przyrządzana z kiszonej kapusty i mięsem (najczęściej wieprzowina lub kiełbasa). Podawana z ziemniakami lub kluskami.
🍲 Zupa pomidorowa - pomidorowa zasmażana z dodatkiem
makaronu lub ryżu. Często podawana z klopsikami mięsnymi lub tostami.
🍲 Zurek - popularna zupa kwasowa, przygotowywana na bazie zakwasu żytniego. Podawana z ziemniakami, kiełbasą, jajkiem i śmietaną.
🍲 Grochówka - gęsta zupa z grochu, gotowana z dodatkiem mięsa (najlepiej boczek lub kiełbasa). Podawana z ziemniakami i cebulą.
🍲 Zupa grzybowa - przepyszna zupa z suszonych grzybów, gotowana często z dodatkiem ziemniaków i śmietany. Idealna na jesienne dni.
🍲 Żurekstaropolski - tradycyjna zupa kiszona na zakwasie żytnim. Podawana z kiełbasą, ziemniakami i dodatkiem jajek.
🍲 Botwinka - zupa przygotowywana z młodych pędów buraków, często podawana z ziemniakami, jajkiem i śmietaną.
🍲 Flaki - zupa mięsna przygotowana z kawałków żołądków lub jelit. Podawana z dodatkiem ziemniaków i przyprawionymi ziołami.
🍲 Żeberka na kapuście - zupa na bazie wieprzowych żeber gotowanych z kiszoną kapustą. Często podawana z ziemniakami lub kluskami.