🍲 Rosół - tradycyjna i aromatyczna
zupa mięsna, często podawana z
makaronem lub domowymi kluskami.
🥣 Kapuśniak - gęsta zupa z kiszonej kapusty, często zawierająca również mięso, suszone grzyby i przyprawy.
🍜 Barszcz ukraiński - kwaśna zupa czerwona z buraków, często podawana ze śmietaną i chrzanem.
🥘 Zupa gulaszowa - pełna smaku zupa mięsna z węgierskim rodowodem, zawierająca soczyste kawałki mięsa, paprykę i cebulę.
🍲 Pomidorowa - klasyczna zupa z pomidorów, często podawana z makaronem lub ryżem oraz z dodatkiem śmietany.
🥣 Flaki - gęsta zupa na bazie wołowiny, podawana z dodatkiem warzyw, przypraw i czasem pieczywa.
🍜 Rosół z lanymi kluskami - tradycyjna zupa mięsna z dodatkiem jasnych klusek, zrobionych na bazie mąki i wody.
🥘 Zupa pomidorowa ze świeżymi ziołami - smaczna zupa z pomidorów gotowanych z dodatkiem świeżych ziół, takich jak bazylia i oregano.
🍲 Grochówka - zupa z gotowanego grochu, z dodatkiem warzyw, mięsa lub boczku, aromatycznych przypraw i czasem kiełbasy.
🥣 Zupa krem z brokułów - delikatna i kremowa zupa z białego brokuła, podawana z grzankami lub śmietaną.
🍜 Chłodnik - zimna zupa na bazie kwaszonego mleka, zawierająca ogórki, rzodkiewki, koperek i czasem gotowane jajka.
🥘 Zupa fasolowa - sycąca i treściwa zupa z gotowanej białej fasoli, często z dodatkiem wędzonego boczku lub kiełbasy.
🍲 Barszcz czerwony - znany i lubiany kwaśny barszcz na bazie buraków, często podawany z dodatkiem uszek i śmietany.
🥣 Zupa ogórkowa - klasyczna zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych, wędzonej kiełbasy i śmietany.
🍜 Zupa jarzynowa - pełna warzywna zupa z dodatkiem korzenia pietruszki, marchwi, pora i selera, aromatyzowana ziołami.
🥘 Zupa pieczarkowa - kremowa zupa na bazie pieczarek, z dodatkiem cebuli i śmietany, często podawana z grzankami.
🍲 Zupa koperkowa - orzeźwiająca zupa z koprem włoskim, gotowana na wywarze warzywnym, podawana z dodatkiem ziemniaków i śmietany.
🥣 Zupa serowa - sycąca i aromatyczna zupa z dodatkiem startego żółtego sera, czasem podawana z grzankami.