🍅 Pomidorowa: tradycyjna
zupa z pomidorów, z dodatkiem marchwi, cebuli, ziemniaków i przypraw. Często podawana z
makaronem lub ryżem.
🐄 Rosół: delikatny wywar z kurczaka lub wołowiny, z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera i natki, z aromatami ziół.
🥔 Ziemniaczana: gęsta i sycąca zupa na bazie ziemniaków, z dodatkiem boczku, cebuli, kwaśnej śmietany i zieleniny.
🍲 Grochówka: gęsta zupa z żółtego lub zielonego grochu, z dodatkiem wędzonego mięsa, ziemniaków, marchwi i cebuli.
🌽 Krem z kukurydzy: gładka i kremowa zupa na bazie kukurydzy, z nutą słodyczy, przygotowywana z dodatkiem cebuli, mleka lub śmietany.
🐟 Żurek: popularna kwaszonka na bazie zakwasu żytniego, z dodatkiem białej kiełbasy, ziemniaków, jajek, cebuli i przypraw, podawana z kwaśną śmietaną.
🍵 Barszcz czerwony: kwaśna zupa na bazie buraków, z dodatkiem kiszonej kapusty i cebuli, czasem podawana z kwaśną śmietaną i pasztecikiem.
🐔 Flaki: aromatyczna zupa na bazie wołowych podrobów, z dodatkiem warzyw, przypraw i ziół, często z podsmażanym cebulą.
🥣 Chłodnik: orzeźwiająca zupa na bazie jogurtu lub kefiru, z dodatkiem startych ogórków, rzodkiewki, cebuli i kopru, często podawana z twardo gotowanym jajkiem.
🍜 Kwaśnica: tradycyjna zupa kwasowa z kiszonej kapusty, z dodatkiem boczku, wędzonej kiełbasy, ziemniaków, cebuli i przypraw.