🍲 Rosół - tradycyjna i popularna
zupa, podstawowy element polskiego obiadu, bardzo często podawana na niedzielne obiady. Jest gotowany na wywarze z mięsa drobiowego, z dodatkiem warzyw, natki pietruszki, liści laurowych i ziela angielskiego. Może być podawany z kluseczkami lub makaronem.
🌶️ Chłodnik - świeży i orzeźwiający zimny barszcz, przygotowywany na bazie sfermentowanego buraka, z dodatkiem kwaśnej śmietany, szczypiorku i koperku. Chłodnik jest doskonałym wyborem w gorące letnie dni.
🍅 Zupa pomidorowa - popularna i smaczna zupa przygotowana na bazie pomidorów, z dodatkiem warzyw (np. marchewki, pietruszki czy selera), cebuli, czosnku i ziół. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
🥣 Zupa grzybowa - aromatyczna i sycąca zupa z suszonych lub świeżych grzybów (np. podgrzybków, borowików), gotowana na bulionie mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem cebuli, czosnku, kwaśnej śmietany i ziół. Zupa grzybowa jest szczególnie popularna w sezonie grzybowym.
🥔 Zupa ziemniaczana - prosta i sycąca zupa, przygotowana na bazie pokrojonych ziemniaków gotowanych w bulionie mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem cebuli, marchwi i seleru. Może być podawana w wersji klasycznej lub z dodatkiem kiełbasy czy boczku.
🥬 Zupa krem z brokułów - delikatna i zdrowa zupa, przygotowana z gotowanych brokułów, z blendowanymi warzywami, z dodatkiem śmietanki lub mleka kokosowego, przyprawiona solą i pieprzem. Jest to popularny wybór dla osób preferujących wegetariańskie dania.
🍲 Gulaszowa - gęsta i aromatyczna zupa, przygotowana z mięsa (np. wołowego, wieprzowego) duszonego z cebulą, papryką, czosnkiem i przyprawami, często z dodatkiem kawałków ziemniaków lub
makaronu.
🐟 Zupa rybna - lekka i delikatna zupa, gotowana na wywarze z ryb (np. szczupaka, karpia) z dodatkiem warzyw (np. marchwi, selera, pora) i ziół. Jest to popularna potrawa w okresie Wielkanocnym.
🥄 Zupa jarzynowa - tradycyjna zupa warzywna, gotowana z różnorodnych warzyw (np. marchwi, selera, kalafiora, groszku), z dodatkiem cebuli, natki pietruszki i przypraw. Jest to dobry wybór dla wegetarian i miłośników zdrowego odżywiania.
🥣 Zupa fasolowa - sycąca i treściwa potrawa, przygotowywana na bazie gotowanych białych, czerwonych lub czarnych fasoli, z dodatkiem kiełbasy, cebuli, puree pomidorowego i przypraw. Zupa fasolowa jest szczególnie popularna w okresie chłodniejszym, jako rozgrzewająca potrawa.