🍲 Rosół: to tradycyjna polska
zupa, często gotowana na wywarze z kury lub wołowiny, podawana z
makaronem lub kluskami.
🍲 Zupa pomidorowa: gęsta zupa na bazie soku pomidorowego, z dodatkiem warzyw i ziół, często podawana z makaronem lub ryżem.
🍲 Zupa grzybowa: aromatyczna zupa z suszonych grzybów, z dodatkiem cebuli, pora, marchewki i ziemniaków, często podawana z kwaśną śmietaną.
🍲 Barszcz: kwaśna zupa czerwona, przygotowywana na bazie buraków, z dodatkiem kwaszonej kapusty i podsmażanych cebul.
🍲 Zupa krem z brokułów: delikatna, gęsta zupa przygotowana z gotowanych brokułów, z dodatkiem śmietany i przypraw.
🍲 Zupa grochowa: zupa na bazie grochu, gotowana z dodatkiem wędzonej kiełbasy lub boczku.
🍲 Zupa ogórkowa: zupa na bazie kiszonego ogórka, gotowana z dodatkiem ziemniaków, śmietany i kopru.
🍲 Zupa fasolowa: gęsta zupa z gotowanych białej fasoli, podsmażonego boczku i cebuli, z dodatkiem przypraw.
🍲 Zupa pieczarkowa: kremowa zupa na bazie pieczarek, z dodatkiem cebuli, śmietany i przypraw.
🍲 Zupa pomidorowo-paprykowa: kwasno-pikantna zupa z pomidorów i papryki, z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw.