🍲 Rosół - mieszkańcy Piły często sięgają po tradycyjny rosół z różnymi dodatkami, takimi jak kury, marchewki, pietruszka i włoszczyzna.
🥣
Zupa grzybowa - popularna zupa w okolicy, przygotowywana z świeżych grzybów, cebuli i śmietany. Często podawana z dodatkiem zasmażki.
🍜 Zupa pomidorowa - mieszkańcy Piły uwielbiają tę klasyczną zupę na bazie pomidorów, gotowaną z dodatkiem cebuli, czosnku, marchewek i ziół.
🥣 Barszcz czerwony - popularny zarówno w tradycyjnej, jak i wegetariańskiej wersji. Podawany często z kwaśną śmietaną i opcjonalnie z uszkami.
🍲 Zupa ogórkowa - zupa z kiszonych ogórków, gotowana z dodatkiem ziemniaków, cebuli i koperku. Często serwowana z łososiem, kurczakiem lub smażonymi ziemniakami.
🥣 Zupa gulaszowa - danie mięsne, gotowane na bulionie i duszone z dodatkiem warzyw, papryki i przypraw.
🍜 Zupa fasolowa - dobrze znana mieszkańcom Piły, tworzona z fasoli, kiełbasy, boczku i warzyw, często duszona przez długi czas.
🥣 Żurek - tradycyjna zupa z zakwasu żytniego, gotowana z dodatkiem białej kiełbasy, jajek i popularna w okolicach Wielkanocy.
🍲 Zupa krem z brokułów - mieszkańcy Piły chętnie sięgają po tę zupę krem z biało-zielonych różyczek brokułów, gotowaną na bulionie warzywnym z dodatkiem śmietany.
🥣 Zupa kwaśnica - tradycyjna zupa z kiszonej kapusty, gotowana z kiełbasy, mięsem wieprzowym, grzybami i przyprawami.
🍜 Zupa jarska - lekka i pożywna zupa, gotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem różnych warzyw, takich jak marchewka, selera, groszek, kalafior i zioła.