🌯 Dürüm
Kebab - popularny klasyczny kebab zawierający grillowane kawałki mięsa (najczęściej z kurczaka), świeże warzywa, takie jak pomidory, cebula, ogórki, a także sosy na bazie jogurtu, czosnku lub pikantne.
🥙 Falafel - smaczne kulki przygotowane z ciecierzycy, świeżych ziół i przypraw, zazwyczaj podawane w sytej bułce lub w roli dodatku do innych dań kebabowych. Nadziewane są dodatkowo świeżymi warzywami, hummusem i aromatycznymi sosami.
🍴 Adana Kebab - wyjątkowo pikantny rodzaj kebaba, przygotowywany z grillowanej mielonej wołowiny, która jest pikantnie przyprawiana i formowana na rożen. Podawany jest z warzywami i jogurtowym sosem czosnkowym.
🌮 Lahmacun - delikatne, cienkie i chrupiące ciasto na cienko posmarowane pikantnym sosem pomidorowym i nadziewane mięsem mielonym, cebulą, ziołami i świeżymi warzywami. Jest zwykle zwijane w formie zawiniątka i podawane z dodatkami, takimi jak sok z cytryny czy pikantne sosy.
🌯 Shawarma - kebab w stylu Bliskiego Wschodu, w którym mięso, najczęściej z kurczaka lub baraniny, jest marynowane w przyprawach, grillowane na sporym ogniu i później krojone w cienkie paski. Podawane jest na ciepłej bułce z sałatą, pomidorami, sosem czosnkowym i innymi dodatkami.
🍽️ Iskender Kebab - specjalność kebabu złożona z cienko krojonych grillowanych kawałków mięsa (zwykle z baraniny), podawana na warstwie grzanego chleba, z sosem pomidorowym, jogurtem, masłem i papryką.
Podsumowując, mieszkańcy Krzyża Wielkopolskiego lubią delektować się różnorodnymi rodzajami kebabów, od klasycznych po bardziej wyszukane, z różnymi rodzajami mięsa i dodatkowymi aromatycznymi sosami.