🍝
Pierogi - tradycyjne i pyszne danie z ciasta, wypełnione różnymi nadzieniami, takimi jak kapusta i grzyby, mięso lub ser. Często podawane z cebulą zrumienioną na maśle.
🍝 Kopytka - gęste i puszyste kluski ziemniaczane, podawane z sosem pieczarkowym lub gulaszem.
🍝 Kluski śląskie - duże, miękkie kluski ziemniaczane, podawane z sosem pieczarkowym lub mięsnym.
🍝 Placki ziemniaczane - placki z ciasta z gotowanych i startych ziemniaków, smażone na patelni i podawane z gulaszem, sosami lub śmietaną.
🍝
Makarony carbonara - spaghetti w sosie na bazie boczku, jajek i parmezanu, często z dodatkiem czarnego pieprzu.
🍝 Lasagne - warstwowy makaron z mięsnym ragu, beszamelu i serem, pieczony w piekarniku.
🍝 Spaghetti bolognese - spaghetti w sosie mięsnym z dodatkiem pomidorów, warzyw i przypraw.
🍝 Tagliatelle z sosem smietanowym - wstążki makaronu z delikatnym sosem na bazie śmietany, często z dodatkiem szpinaku lub łososia.
🍝 Cannelloni - rurki makaronowe nadziewane mięsem, beszamelem i sosem pomidorowym, pieczone w piekarniku.
🍝 Ravioli - małe pierożki z cienkiego ciasta, wypełnione mięsem, serem lub warzywami, często podawane z masłem i parmezanem.