🍝
Pierogi śląskie - tradycyjne pierogi z nadzieniem mięsnym lub z kapustą i grzybami, podawane z masłem i cebulą.
🍝 Śląskie kluski śląskie - tradycyjne kluski ziemniaczane, podawane jako dodatek do różnych dań mięsnych.
🍝 Knedle ze śliwkami - knedle z dzemem śliwkowym, podawane z masłem i bułką tarta.
🍝 Żurek śląski - tradycyjna
zupa kwaszona z zakwasem żytnim i dodatkiem kiełbasy, jajek i białej kiełbasy.
🍝 Makaron po śląsku - makaron z sosem mięsnym z dodatkiem cebuli i ketchupu.
🍝 Silesian Nudeln (śląskie kluski z sosem) - kluski ziemniaczane podawane z gulaszem wieprzowym lub wołowym.
🍝 Śląskie pierogi z jagodami - pierogi z nadzieniem jagodowym, podawane z jogurtem lub śmietaną.
🍝 Leniwe kluski - kluski ziemniaczane podawane z cynamonem, cukrem pudrem i kwaśną śmietaną.
🍝 Pieczone kopytka - kopytka ziemniaczane pieczone w piekarniku, podawane z sosem grzybowym i boczkiem.
🍝 Śląska rolada z kiszoną kapustą - tradycyjna rolada z mięsa wieprzowego nadziewana kiszoną kapustą, podawana z sosem i ziemniakami.
🍝 Śląskie kluseczki z serem - delikatne kluseczki ziemniaczane z sosem serowym i posypką bułkową.
🍝 Śląskie
makarony - świderki, czubryce, schlepce, czyli różne tradycyjne kształty makaronu, które można podawać z różnymi sosami.