🍝
Pierogi - z mięsem, kapustą, serem, truskawkami lub jagodami
🍝 Kopytka - z sosem grzybowym, boczkiem lub śmietaną
🍝 Kluski śląskie - z sosem pieczarkowym, gulaszem lub kotletem
🍝 Leniwe pierogi - ze skwarkami, cukrem pudrem lub owocami
🍝 Kopytka z serem - z masłem i cukrem na maśle
🍝 Słodkie kluski - z sosem wiśniowym lub rabarbarowym
🍝 Chłodnik - z ogórkiem, śmietaną i koprem
🍝 Fasolka po bretońsku - z boczkiem, kiełbasą i cebulą
🍝
Makaron z serem - z sosem beszamelowym i żółtym serem
🍝
Naleśniki - z serem, dżemem, owocami lub mięsem
🍝 Placki ziemniaczane - z gulaszem, śmietaną, jabłkami lub twarogiem
🍝 Zrazy - wołowe z nadzieniem, podane z sosem
🍝 Schabowy - tradycyjne danie z kotletu wieprzowego
🍝 Gołąbki - z mięsem, ryżem, sosem pomidorowym
🍝 Rosół - tradycyjna
zupa z kury
🍝 Zupa grzybowa - z suszonymi grzybami, ziemniakami i śmietaną.