🍝 Spaghetti Bolognese - tradycyjne włoskie danie z makaronem spaghetti, mięsem mielonym i aromatycznym sosem pomidorowym.
🍝 Lasagne - warstwowe danie z płatkami makaronu zapiekane z mięsem, serem i sosem beszamelowym.
🍝
Pierogi - tradycyjne polskie danie z nadzieniem, np. mięsem, kapustą, serem, ziemniakami, podawane z sosem.
🍝 Spaghetti Carbonara - włoskie danie z makaronem spaghetti, boczkiem, jajkami i parmezanem.
🍝 Penne Arrabiata -
makaron penne z pikantnym sosem pomidorowym, często dodawane są także papryczki chili.
🍝 Tagliatelle Alfredo - cienkie wstążki makaronu w sosie śmietanowym z serem parmezan.
🍝 Makaron z pesto - makaron z sosem pesto z bazylii, orzechami pinii, czosnkiem i oliwą.
🍝 Spaghetti aglio e olio - makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i pieprzem, często dodawane są także kawałki suszonej papryczki chili.
🍝 Ravioli - włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym, podawane z sosem pomidorowym lub masłem i szałwią.
🍝 Makaron po włosku z warzywami - mieszanka różnych rodzajów warzyw duszonych z makaronem, często podawana z parmezanem.