🍝
Pierogi ruskie: tradycyjne pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym
🍝 Kopytka: kluski ziemniaczane podawane z sosem
🍝 Placki ziemniaczane: placki z ciasta ziemniaczanego, podawane z kwaśną śmietaną
🍝 Bigos: tradycyjne danie z kiszonej kapusty i mięsa
🍝 Łazanki:
makaron z kapustą i boczkiem, podsmażany na patelni
🍝 Rosół: tradycyjna
zupa na bazie bulionu z mięsem i warzywami, podawana z makaronem
🍝 Makaron z serem: proste danie z makaronem i startym żółtym serem
🍝
Naleśniki: cienkie placki z ciasta, nadziewane różnymi farszami, np. serem, mięsem, dżemem
🍝 Zapiekanka: pieczone
kanapki z kawałkiem bagietki, mięsem, warzywami i serem
🍝 Kluski śląskie: duże, okrągłe kluski ziemniaczane, podawane z sosem
🍝 Carbonara: włoskie danie z makaronem, boczkiem, jajkiem i parmezanem
🍝 Spaghetti bolognese: spaghetti z sosem mięsnym na bazie pomidorów
🍝 Lasagne: warstwowa zapiekanka z makaronem, mięsem, sosem pomidorowym i serem
🍝 Penne: rurki makaronu serwowane z różnymi sosami
🍝 Tagliatelle: długie płaskie wstążki makaronu, często podawane z sosem śmietanowym i serem
🍝 Ravioli: pierożki włoskie z nadzieniem mięsnym lub serowym, podawane z sosem pomidorowym
🍝 Makaron z pesto: makaron z sosem na bazie bazylii, orzechów i sera parmezan
🍝 Cannelloni: walec makaronu wypełniony nadzieniem mięsnym lub serowym, z sosem pomidorowym
🍝 Fusilli: spiralne kształty makaronu, podawane z różnymi sosami
🍝 Farfalle: makaron w kształcie kokardek, często podawane z warzywami i sosem śmietanowym