🍝 Spaghetti - popularne danie z makaronem i sosami z mięsem lub warzywami.
🍲
Pierogi - tradycyjne danie, wypełnione mięsem, serem lub owocami, zwykle gotowane i podawane z kwaśną śmietaną.
🍝 Tagliatelle - długie, płaskie wstążki makaronu, często podawane z sosami na bazie śmietany i serem.
🍲 Lasagne - warstwowy
makaron z mięsem i sosami pomidorowymi, zapiekany w piekarniku.
🍝 Ravioli - małe kieszonki makaronu, wypełnione serem, mięsem lub warzywami, zwykle podawane z sosem pomidorowym.
🍲 Cannelloni - walcowate rurki makaronowe, wypełnione mięsem lub serem, zapiekane w sosie beszamelowym i serem.
🍝 Spaghetti carbonara - makaron spaghetti z jajkiem, serem, boczkiem i czosnkiem.
🍲 Penne - krótkie rurki makaronu, często podawane z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
🍝 Fettuccine Alfredo - szerokie wstążki makaronu z sosem śmietanowym, czosnkiem i parmezanem.
🍲 Macaroni and cheese - makaron z serem, popularne danie dla dzieci i dorosłych.
🍝 Farfalle - makaron w kształcie kokardek, często podawane z sosem śmietanowym i warzywami.
🍲 Tortellini - małe ravioli w kształcie pierścieni, wypełnione serem lub mięsem, często podawane w rosołku.
🍝 Gnocchi - małe kulki ziemniaczane, podobne do mini-pierogów, często podawane z sosem pomidorowym lub pesto.
🍲 Pappardelle - szerokie wstążki makaronu, zazwyczaj podawane z mięsnym ragu lub sosem grzybowym.
🍝 Cannelloni alla marchigiana - rurki makaronu wypełnione mięsem, podawane z sosem pomidorowym i beszamelowym, charakterystyczne dla regionu Marche we Włoszech.
🍲 Paccheri - duże, rurkowate kształty makaronu, często podawane z sosami na bazie ryb lub owoców morza.
🍝 Agnolotti - małe pierożki z mięsem, podobne do ravioli, popularne na północy Włoch.
🍲 Linguine - cienkie, płaskie wstążki makaronu, często podawane z owocami morza i czosnkiem.
🍝 Bucatini - podobne do spaghetti, ale z otworem w środku, często podawane z sosem amatriciana.