🍝 Spaghetti Bolognese: Tradycyjne włoskie danie z długimi nitkami makaronu i pysznym sosem mięsnym.
🍝 Fettuccine Alfredo: Kremowe
makarony z sosem z masła, śmietany i serem parmezan.
🍝 Carbonara: Makaron spaghetti z sosem na bazie jajek, bekonu, sera pecorino i pieprzu.
🍝 Lasagne: Warstwowy makaron z sosem mięsnym, beszamelowym, pomidorami i serem.
🍝 Penne Arrabiata: Krótkie rurki makaronu z pikantnym sosem pomidorowym, czosnkiem i oregano.
🍝 Tortellini: Małe pierożki z nadzieniem mięsnym, serem lub szpinakiem, podawane z sosem pomidorowym lub bazyliowym.
🍝 Ravioli: Duże pierożki z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, ser, warzywa, podawane z sosem pomidorowym lub masłem i szałwią.
🍝 Tagliatelle: Szerokie płaskie wstążki makaronu, często podawane z delikatnym sosem serowym lub zapieczonych z warzywami.
🍝 Pappardelle: Szerokie płaskie wstążki makaronu, idealne do gęstych sosów mięsnych lub grzybowych.
🍝 Cappelletti: Małe pierożki w kształcie kapeluszy, nadziewane mięsem lub serem, podawane w delikatnym bulionie lub z sosem.