Przepis na babeczki lublin 📖
Przepis na babeczki lublin:Składniki:
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200ml mleka
- 100g czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W naczyniu umieść masło i cukier, następnie ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej przesianą mąkę, cały czas mieszając.
5. Dodaj cukier waniliowy oraz mleko i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
6. Jeśli chcesz dodać czekoladę, rozpuść ją w kąpieli wodnej i ostudź. Następnie wmieszaj do ciasta.
7. Przygotuj foremki na babeczki, wyłóż je papilotkami. Wypełnij każdą papilotkę do 3/4 jej objętości ciastem.
8. Babeczki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
9. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw babeczki do ostygnięcia, a następnie możesz je polukrować lub udekorować według własnego pomysłu.
Smacznego!