Przepis na bao 📖
Bao, znane również jako baozi, to tradycyjne chińskie bułeczki parowane, które są nadziewane różnymi składnikami. Oto prosty przepis na smaczne bao:Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszenna
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 200 ml ciepłej wody
Składniki na nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub kurczaka)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- świeżo posiekany koper lub szczypiorek
- plasterki świeżego ogórka do podania
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i cukier. Dodaj olej roślinny i stopniowo wlej ciepłą wodę. Wyrób elastyczne ciasto. Zagnieć je przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W osobnej misce wymieszaj mięso, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, czosnek, cukier, sól oraz świeżo posiekany koperek lub szczypiorek. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na małe porcje, z których formuj kulki. Wałkuj każdą kulę na okrągłą tortillę o średnicy około 10 cm. Nałóż na nią łyżkę nadzienia.
4. Zawiń tortillę, składając ją na pół i dokładnie zlepi brzegi, aby utworzyć kształt bułeczki. Powtarzaj ten proces z pozostałymi porcjami ciasta i nadzieniem.
5. Nałóż bułeczki na kawałki pergaminu i umieść je w odpowiedniej wielkości koszyku parującym lub na sitku nad gotującą się wodą. Paruj przez około 15-20 minut na średnim ogniu, aż bułeczki staną się miękkie i puszyste.
6. Podawaj gorące bao z plasterkami świeżego ogórka i ewentualnie dodatkowym sosem sojowym. Smacznego!