Przepis na barramundi 📖

Oto przepis na smażonego barramundi:

Składniki:
- 2 filety barramundi
- Sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki mąki
- Dodatkowo: kawałki cytryny i świeża natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, paprykę i suszone oregano w misce, tworząc marynatę.
2. Włóż filety barramundi do miski i dokładnie zanurz je w marynacie. Pozostaw na 15-20 minut, aby ryba nabrała smaku.
3. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
4. W misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem.
5. Wyjmij filety barramundi z marynaty, odsącz je delikatnie i obtacz w przygotowanej mieszance mąki, tak aby cała ryba była równomiernie pokryta.
6. Delikatnie włóż filety do rozgrzanego oleju i smaż z obu stron, aż skórka będzie chrupiąca, a miąższ ryby dobrze przypieczony (około 3-4 minuty z każdej strony).
7. Po usmażeniu filety układamy na talerzu i dekorujemy kawałkami cytryny oraz świeżą natką pietruszki.
8. Możesz podawać smażonego barramundi z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczona ziemniaczana lub sałatką.

Smacznego!