Przepis na biszkopta 📖

Oto prosty przepis na biszkopt:

Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożając ją papierem do pieczenia lub natłuszczając i oprószając mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę.
3. Dodaj stopniowo cukier do ubitych białek, ciągle miksując, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, ciągle miksując.
5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj składniki, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy od dołu do góry.
6. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej blachy. Wygładź wierzch ciasta.
7. Włóż biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Sprawdź, czy jest upieczony, wkłuwając do niego patyczek - powinien wychodzić suchy.
8. Gdy biszkopt jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i ostudź na kratce.
9. Po wystudzeniu biszkopta można go przekroić na dwie lub trzy warstwy i nadziać dowolnym kremem lub dżemem.
10. Smacznego!