Przepis na bliskowschodnia 📖

Falafel:

Składniki:
- 500g ciecierzycy, namoczonej na noc
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 pęczka kolendry, posiekanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Odsączyć namoczoną ciecierzycę i umieścić ją w misce.
2. Dodać do niej cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę, kumin, kolendrę, imbir, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
3. Przenieść masę do robot kuchennego i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Formować kuleczki z masy o wymiarach około 3 cm.
5. Rozgrzać olej w głębokiej patelni.
6. Włożyć do niej kulki z masy i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
7. Wyjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku.
8. Podawać na ciepło, w tortilli z sałatą, pomidorami, sosem jogurtowym i pikantnym sosem harissa.