Przepis na bryzol 📖
Składniki:- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mięso, jajka i bułkę tartą w misce.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem.
3. Wyrób mięso, a następnie uformuj z niego płaskie kotlety.
4. Rozgrzej olej lub masło na patelni i smaż bryzole z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie.
6. Dolej mleko i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
7. Dodaj musztardę i majonez, dopraw solą i pieprzem.
8. Podawaj bryzole z sosem i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Smacznego!