Przepis na ciasto czekoladowe w kubku 📖

Oto przepis na delikatne i pyszne ciasto czekoladowe w kubku:

Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka posiekanej czekolady lub polewy czekoladowej (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W średniej wielkości misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy do suchej mieszanki w misce.
3. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto. Pamiętaj, aby nie mieszać zbyt mocno.
4. Przelej przygotowane ciasto do kubka, pozostawiając przestrzeń na wyrośnięcie (około 3/4 objętości kubka).
5. Opcjonalnie, możesz posypać ciasto posiekaną czekoladą lub polewą czekoladową.
6. Postaw kubek w mikrofalówce i gotuj na wysokim poziomie mocy przez około 1 minutę lub do momentu, gdy ciasto wyrośnie i stanie się wilgotne na wierzchu.
7. Ostrożnie wyjmij kubek z mikrofalówki (będzie gorący!) i pozostaw go do ostygnięcia na kilka minut.
8. Smacznego! Teraz możesz delektować się pysznym i wilgotnym ciastem czekoladowym prosto z kubka.

Podobne przepisy

czekoladowe ciasto w kubku
babeczki czekoladowe w kubku
ciasto w kubku
brownie w kubku
babkę w kubku