Przepis na cuszima 📖

Oto przepis na cuszima:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli

Instrukcje:

1. W średniej misce wymieszaj ze sobą mąkę gryczaną oraz pszeniczną.

2. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

3. Powoli dolewaj letniej wody i wyrabiaj ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne.

4. Uformuj kulkę z ciasta i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na minimum 30 minut.

5. Następnie, podziel ciasto na mniejsze kulki o wielkości orzecha włoskiego.

6. Rozwałkuj każdą kulę na cienkie placuszki, około 2-3 mm grubości.

7. Podłóż każdy placuszek na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony.

8. Gotowe cuszima podawaj na ciepło, jako dodatek do ulubionych dań.

Smacznego!