Przepis na czekoladowe ciasto dla dzieci 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 4 jajka
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. W misce utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
3. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy masłowej, delikatnie mieszając.
6. Połącz schłodzoną czekoladę z ciastową masą i dobrze wymieszaj.
7. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut. Sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (jeśli nie przykleja się).
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
10. Gdy ciasto już ostygnie, można je posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubionymi kolorowymi posypkami.
Smacznego!