Przepis na deser w pucharku z galaretką 📖
Przepis na deser w pucharku z galaretką:Składniki:
- 1 paczka galaretki (o dowolnym smaku)
- 500 ml wrzącej wody
- owoce (np. truskawki, maliny, borówki, kiwi, mango)
- bita śmietana
- posypka czekoladowa lub wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Przygotuj galaretkę, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na rozpuszczeniu galaretki w wrzącej wodzie i odstawieniu do zastygnięcia.
2. Po zastygnięciu galaretki, pokrój ją w kostkę lub w inny dowolny kształt.
3. Owoce umyj, obierz (jeśli jest to konieczne) i pokrój na mniejsze kawałki.
4. W pucharku ułóż warstwę galaretki, następnie dodaj warstwę owoców. Powtarzaj te czynności, aż pucharek będzie pełny.
5. Na wierzchu deseru umieść bitą śmietanę.
6. Opcjonalnie, posyp deser posypką czekoladową lub wiórkami kokosowymi.
7. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się połączyły i galaretka dobrze stężała.
Deser w pucharku z galaretką jest gotowy do podania. Można go jeść za pomocą łyżeczki, ciesząc się soczystymi kawałkami owoców i słodką galaretką.