Przepis na do spizarni 📖
Przepis na do spizarni:Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 750 ml ciepłej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i pozostaw na 5 minut.
3. Dodaj jajko do drożdży i wody i wymieszaj.
4. Powoli wlej mieszaninę z drożdży do miski z mąką i wyrób ciasto.
5. Po wyrabianiu ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
6. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
7. Po godzinie ugnieć ciasto, podziel na kilka części i uformuj kulki.
8. Układaj kulki na blasze, przykryj ściereczką i pozostaw na kolejną godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
9. Przed pieczeniem piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
10. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż bułki będą złoto-brązowe.
11. Po upieczeniu ostudź bułki przed podaniem.
Ciasta można dodać suszone owoce lub orzechy, aby nadać smak, ale wtedy zmienia się składniki.