Przepis na drinki orzezwiajace 📖
1. Limonkowa mroźna mula:- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 60 ml sok z imbiru
- 120 ml gazowanej wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Kilka kostek lodu
- Plastry limonki do dekoracji
W shakerze wymieszaj sok z limonki, sok z imbiru, cukier trzcinowy i kilka kostek lodu. Następnie przelej do wysokiej szklanki do 3/4 jej objętości. Wlej gazowaną wodę i delikatnie wymieszaj. Udekoruj drinka plasterkami limonki.
2. Arbuzowy chill out:
- 2 kubki pokrojonego na kostki arbuza
- 60 ml soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- Kilka listków mięty
- Kilka kostek lodu
W blenderze zmiksuj arbuza, sok z cytryny, miód i kilka kostek lodu na gładką masę. Przelej do szklanki, dodaj kilka listków mięty i zamieszaj. Możesz również dodać dodatkową kostkę lodu do schłodzenia drinka.
3. Cytrynowa szklanka:
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki syropu cukrowego
- Kilka kulek lodu
- Plastry cytryny do dekoracji
W wysokiej szklance wymieszaj sok z cytryny, syrop cukrowy i kilka kulek lodu. Udekoruj drinka plasterkami cytryny i podawaj z rurką do picia.
4. Grejpfrutowa rozkosz:
- 1 świeżo wyciśnięte grejpfruty
- 60 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- Kilka kostek lodu
W shakerze wymieszaj sok z grejpfruta, sok z pomarańczy, miód i kilka kostek lodu. Energicznie potrząsaj przez kilka sekund. Przelej do szklanki i dodaj dodatkowe kostki lodu, jeśli chcesz. Opcjonalnie możesz udekorować plasterkiem grejpfruta.
5. Arbuzowy koktajl:
- 2 kubki dojrzałego arbuza, pozbawionego pestek
- 60 ml wody kokosowej
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżka syropu z agawy
- Kilka kostek lodu
W blenderze zmiksuj arbuza, wodę kokosową, sok z limonki i syrop z agawy na gładką masę. Przelej do szklanki i dodaj kilka kostek lodu. Możesz również udekorować drinka kawałek arbuza.