Przepis na forszmak 📖

Forszmak, tradycyjne danie kuchni polskiej, jest smakowitą mieszaniną kuchni żydowskiej i polskiej. Oto przepis na pyszny forszmak:

Składniki:
- 500 g filetu śledzia matiasa
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Żółtko jaja na twardo, do dekoracji
- Świeża natka pietruszki, do posypania

Instrukcje:

1. Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby zmiękły i pozbyły się nadmiaru soli.

2. Po namoczeniu, filety śledzi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na małe kawałki.

3. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłka również obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

4. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie miękka i lekko złocista.

5. Dodajemy pokrojone jabłka i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną.

6. Do patelni dodajemy filety śledzi, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śledzie staną się miękkie.

7. W osobnej misce rozrabiamy mąkę z odrobiną wody, a następnie dodajemy do patelni. Mieszamy, aż sos zgęstnieje.

8. Podajemy forszmak na gorąco, dekorując go pokrojonym żółtkiem jaja na twardo i posypując świeżą natką pietruszki na wierzchu.

9. Podawaj z chrupiącym chlebem lub kaszą gryczaną.

Smacznego!