Przepis na gofry gofrownica 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ulubione dodatki (np. owoce, bita śmietana, syrop klonowy)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. Oddziel białka od żółtek jajek. Dodaj żółtka do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo wlej mleko do miski, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa.
4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
5. Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do miski z masą jajeczną, wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Staraj się nie zmniejszać objętości piany.
6. Dolej olej do ciasta, dokładnie wymieszaj.
7. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie posmaruj jej powierzchnię olejem, jeśli jest to konieczne.
8. Nałóż łyżkę ciasta na środek formy gofrownicy i zamknij ją. Pamiętaj, aby nie nałożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ podczas wypieku może wylewać się na boki.
9. Piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złote i chrupiące.
10. Ostrożnie wyjmij gotowe gofry z gofrownicy i podawaj na talerz.
11. Możesz podać je na ciepło, posmarowane bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami lub polane syropem klonowym.
Smacznego!