Przepis na grzanki czosnkowe 📖
Przepis na grzanki czosnkowe:Składniki:
- Bagietka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Bagietkę kroimy na kromki o grubości około 1,5 cm.
2. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku.
3. W małym garnku rozpuszczamy masło.
4. Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem.
5. Kromki bagietki smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym z obu stron.
6. Grzanki układamy na blasze do pieczenia.
7. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy grzanki przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu grzanki można posypać pokrojoną natką pietruszki.
Grzanki czosnkowe są gotowe do podania. Smacznego!