Przepis na isaurę 📖
Isaura to popularne danie kuchni tureckiej, które składa się z kawałków grillowanego mięsa i smażonych warzyw. Oto prosty przepis na przygotowanie isauty:Składniki:
- 500g mięsa (np. wołowina, kurczak, jagnięcina) - pokrojonego w plastry
- 2 papryki - pokrojone w paski
- 1 cebula - pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku - posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka przyprawy do kebabów
- Sól i pieprz do smaku
- Płaskie tortille lub chleb pita
- Zioła świeże lub suszone (np. mięta, natka pietruszki) - do dekoracji
Instrukcje:
1. Mięso posyp solą, pieprzem i przyprawą do kebabów. Odstaw na 15-20 minut, aby mięso nabrało smaku.
2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, mieszaj aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż będą delikatnie zrumienione, ale wciąż chrupiące. Wyjmij z rondla i odłóż na bok.
4. Do tego samego rondla dodaj łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż mięso na złoty kolor z obu stron.
5. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj wcześniej przygotowane warzywa do rondla, wymieszaj wszystko i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
6. Skrop wszystko sokiem z cytryny i mieszaj delikatnie przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły.
7. Usmaż tortille lub rozgrzej chleb pita.
8. Przełóż mieszankę mięsa i warzyw na tortillę lub chleb pita. Posyp ziołami do dekoracji.
9. Isaura jest gotowa do podania!
Smacznego!