Przepis na jadalnego slime 📖

Oto przepis na jadalnego slime:

Składniki:
- 250 gramów marzanny (skrobia ziemniaczana)
- 120 mililitrów wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka bezsmakowego oleju roślinnego
- Barwniki spożywcze (opcjonalnie)
- Dodatki (np. kolorowe cukierki, żelki, itp.)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj marzannę do mieszanki z wodą i cukrem, dokładnie wymieszaj.
3. Na średnim ogniu zagotuj mieszankę, cały czas mieszając.
4. Gdy masa zacznie gęstnieć, obniż ogień na najniższy poziom.
5. Dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie przez około 1-2 minuty, aż masa zacznie odchodzić od garnka.
6. Przełóż gorący slime na stolnicę i poczekaj, aż lekko przestygnie.
7. Po przestudzeniu rękami uformuj kulki lub dowolne kształty.
8. Jeśli chcesz dodać kolor, dziel masę na mniejsze części i każdej części dodaj inny barwnik spożywczy. Następnie wyrabiaj, aż barwniki równomiernie się rozprowadzą.
9. Jeśli chcesz, dodaj także cukierki lub inne dodatki, aby nadać slime'owi więcej tekstury i smaku.
10. Jadalny slime jest gotowy do jedzenia! Możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Uwaga: Pamiętaj, żeby nie jeść zbyt dużo slime'u jednocześnie i zawsze sprawdź składniki przed dodaniem ich do przepisu, aby upewnić się, że nie masz żadnych alergii czy nietolerancji na któreś z nich.

Podobne przepisy

slime
slime my
sprawdzony slime
slime z mąki
przezroczystego slime