Przepis na jagodzianki z mrożonych jagód 📖

Przepis na jagodzianki z mrożonych jagód:

Składniki:
- 400 g mrożonych jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Rozmroź jagody, a następnie odsącz z nich nadmiar soku.
2. W misce wymieszaj jagody z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
3. W garnku podgrzej jagody z cukrem i skrobią na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostudzenia.
4. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
5. Oddzielnie w misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj roztopione masło i jajko. Wymieszaj.
6. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
7. Zagniataj ciasto przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne.
8. Przykryj naczynie z ciastem ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
9. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na równe porcje i formuj z nich niewielkie placuszki.
10. Na środek każdego placuszka nałóż łyżeczkę jagodowego nadzienia.
11. Zlepij brzegi ciasta, tworząc kuliste jagodzianki.
12. Upiecz jagodzianki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
13. Wyjmij jagodzianki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
14. Przed podaniem można posypać jagodzianki cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

chłodnik z jagód
lody z mrożonych truskawek
ciasto z mrożonych truskawek
lody z mrożonych owoców
lody truskawkowe z mrożonych truskawek