Przepis na japinska 📖

Przepis na japońską zupę miso:

Składniki:
- 1l bulionu warzywnego
- 3 łyżki pasty miso
- 150 g tofu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 2-3 plasterki kawałka wodorostów nori (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i chwilę podsmażaj.
3. Wlej bulion warzywny, dodaj kawałki wodorostów nori (jeśli używasz) i zagotuj.
4. W małej misce wymieszaj pastę miso z 1/2 szklanki gorącej wody.
5. Dodaj pastę miso, sos sojowy, ocet ryżowy i cukier do gotującej zupy.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do zupy.
8. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
9. Podawaj zupę miso z białym ryżem i kawałkami wodorostów nori. Smacznego!