Przepis na kartofelki marcepanowe 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g mąki
- szczypta soli
- cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.
2. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy widełkami, dodajemy masło i mieszamy.
3. Do ziemniaków dodajemy cukier puder oraz jajka i mieszamy.
4. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę.
5. Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż kartofelki wypłyną na powierzchnię.
7. Ostrożnie wyjmujemy kartofelki i układamy na talerzu. Posypujemy cukrem waniliowym i podajemy na ciepło.

Smacznego!