Przepis na krem do tortów kinder bueno 📖
Oto przepis na krem do tortów kinder bueno:Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 200 g mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuść masło razem z czekoladą na małym ogniu. Mieszaj, aż składniki się połączą i uzyskasz gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce umieść żółtka i cukier. Zmiksuj je mikserem na gładką, puszystą masę.
3. Do miski z żółtkami dodaj rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy oraz połowę ilości śmietanki kremówki. Całość dokładnie wymieszaj.
4. W drugiej misce ubij pozostałą ilość śmietanki kremówki na sztywno.
5. Białka oddziel od żółtek i umieść w innej misce. Ubij białka na sztywno.
6. Ostudzoną masę czekoladową połącz z ubitą śmietanką kremówką oraz delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
7. Gotowy krem przelej do misy i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby dobrze się schłodził i ściągnął.
8. Po schłodzeniu kremu wyjmij go z lodówki i delikatnie wymieszaj przez chwilę, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
9. Krem jest gotowy do użycia! Możesz go wykorzystać do dekorowania tortów kinder bueno.
Smacznego!