Przepis na kruche ciasto z kakao 📖
Przepis na kruche ciasto z kakao:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- szczypta soli
- opcjonalnie: aromat waniliowy
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj suchą mąkę, cukier puder, kakao i sól.
2. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i rozdrabniaj je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i opcjonalnie aromat waniliowy. Zagnieć ciasto, ale nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawijając je w folię spożywczą, i wstaw je na minimum 30 minut do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.
5. Po upływie czasu, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienką warstwę.
6. Wytnij foremką ciasteczka o wybranym kształcie i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego do 180 stopni C (350 stopni F) piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione na brzegach.
8. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Gotowe!