Przepis na kruszon 📖
Kruszon to prosty i smaczny dodatek idealny do ciast, crumble lub muffinek. Oto tradycyjny przepis na kruszon:Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
3. Zwilżonymi palcami lub za pomocą kostki rozetrzyj masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka o zbitej konsystencji.
4. Jeśli chcesz, możesz również dodać łyżeczkę wanilii dla dodatkowego aromatu.
5. Gotową kruszonkę możesz posypać na wierzch ciasta lub muffinek przed pieczeniem.
6. Piecz ciasto z kruszonką zgodnie z przepisem, aż stanie się złote i chrupiące.
Teraz możesz cieszyć się domowym kruszonem, który doda smaku Twoim ulubionym deserom!