Przepis na kutia 📖
Kutia to tradycyjne danie wigilijne pochodzące z kuchni ukraińskiej. Oto przepis na jego przygotowanie:Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/4 szklanki maku
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 20-25 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy.
2. Maku nie gotujemy, ale zalewamy wrzątkiem na około 15 minut, a następnie odcedzamy. W tym czasie orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
3. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedzamy.
4. W misce łączymy kaszę, mak, rodzynki i orzechy włoskie.
5. W rondlu rozpuszczamy miód z wodą, a następnie dodajemy 1/4 szklanki maku, cukier i szczyptę soli. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
6. Gorącą miodową mieszankę wylewamy na suche składniki (kaszę, mak, rodzynki i orzechy) i dokładnie mieszamy.
7. Kutia powinna odpocząć przez około godzinę w ciepłym miejscu, aż składniki dobrze się połączą.
8. Przed podaniem kutię można posypać odrobiną maku lub ozdobić orzechami. Gotowe!