Przepis na lava cake 📖

Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50g cukru
- 30g mąki
- szczypta soli

1. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu.
2. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, żółtka oraz cukier na jasny kolor.
3. Dodajemy do masy jajecznej przesianą mąkę oraz szczyptę soli, całość dokładnie mieszając.
4. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo czekoladowo-masłową mieszankę, łącząc składniki za każdym razem dokładnie mieszając.
5. Gotową masę przekładamy do foremek, wypełniając je do około ¾ objętości.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.
7. Wyjmujemy ciasto z foremek i podajemy na gorąco, najlepiej z lodami lub owocami.