Przepis na lemoniada z arbuza 📖
Składniki:- 1/2 arbuza
- 2 limonki
- 2 łyżki cukru
- kilka listków mięty
- lód
- woda gazowana
Przygotowanie:
1. Arbuza obierz i usuń pestki, następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Limonki dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
3. W blenderze zmiksuj arbuza i sok z limonki, aby powstała gładka masa.
4. Przecedź powstałą masę przez sitko, aby pozbyć się niepożądanych pestek.
5. W rondelku wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
6. Do powstałego syropu dodaj miętę i całość gotuj przez około 2 minuty.
7. Odstaw syrop z miętą do ostygnięcia.
8. Do naczynia wlej powstałą masę z arbuza i limonki, a następnie dodaj syrop z miętą.
9. Na koniec dodaj kostki lodu i dokładnie wymieszaj.
10. Lemoniadę podawaj schłodzoną, możesz również dodać kawałki arbuza i listki mięty do dekoracji.
Smacznego!