Przepis na lukier z cukru pudru 📖
Przepis na lukier z cukru pudru:Składniki:
- 250 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek wody
Sposób przygotowania:
1. Przesiej cukier puder przez sitko do miski, aby pozbyć się grudek.
2. Dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny do miski. Delikatnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodaj wodę, łyżkę po łyżce, i równocześnie kontynuuj mieszanie. Powinno utworzyć się gładkie, lekko gęste i białe glazury. Jeśli jest potrzeba, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody, ale pamiętaj, żeby była podawana stopniowo.
4. Miksuj lukier przez kilka minut, aż stanie się gładki i lśniący.
5. Jeśli chcesz uzyskać inny kolor, możesz dodać kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać.
6. Gdy lukier jest gotowy, możesz go używać do dekorowania ciastek, muffinek, babeczek lub innych słodkości według własnych upodobań.
Pamiętaj, żeby zachować lukier w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ szybko może zaschnąć.