Przepis na makowce 📖
Przepis na makowca:Składniki:
- 500 g maku mielonego
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 150 g bakalii (rodzynek, suszonych śliwek itd.)
- 100 g migdałów
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mąkę mieloną zalej wrzącym mlekiem i odstaw na około 2 godziny, aby napęczniał.
2. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i dodaj cukier, mieszając aż się rozpuści.
3. W dużej misce wymieszaj napęczniały mak z masłem i cukrem.
4. Dodaj bakalie (uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki) oraz migdały.
5. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
6. Do maku dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
7. Następnie delikatnie wmieszaj do masy ubite białka.
8. Dużą formę do pieczenia wyłóż bułką tartą.
9. Przelej do niej ciasto makowe i wyrównaj wierzch.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż wierzch nabierze złocisto-brązowego koloru.
11. Gdy makowiec ostygnie, posyp go cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
Makowiec jest gotowy do podania! Smacznego!