Przepis na makowki makielki 📖
Składniki:- 500 g maku zmielonego
- 1 l mleka
- 250 g cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g żurawiny (opcjonalnie)
- 200 g bakalii (np. rodzynek, orzechów laskowych, migdałów) (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Mak zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin lub całą noc. Następnie przecedzić mleko i odlać je.
2. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać mak i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając często.
3. Do gotującego się maku dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i wanilię. Całość gotować na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
4. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
5. Do maku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek oraz opcjonalnie żurawinę i bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.
6. Gotową masę przełożyć do foremek (np. kokilek) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
7. Po upieczeniu makowce wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć z foremek i podawać na półmisku.
Smacznego!