Przepis na okraskrolika 📖
Przepis na okraskrolika:Składniki:
- 1 średniej wielkości królik
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 200 g boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany do gotowania
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
1. Królika dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
2. Cebule, czosnek, marchewki, pietruszkę i por pokroić w kostkę.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i masło, dodać królika i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka.
5. Dodać cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę, por i boczek do garnka. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać, gotować przez minutę.
7. Powoli wlewać bulion warzywny, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
8. Dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Ponownie wymieszać.
9. Włożyć kawałki mięsa z powrotem do garnka i dobrze oblepić je sosem.
10. Przykryć garnka i dusić na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a smaki się połączą.
11. Podawać gorące, najlepiej z kluskami, ziemniakami lub kaszą jaglaną.
Smacznego!