Przepis na okraspierogi 📖

Przepis na okraspierogi:

Składniki:
- 500 g mąki pszenna
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 700 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej roślinny. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto rękoma. Powinno być elastyczne i nieprzyklejające się. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i miażdżymy w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca.

3. Na patelni rozgrzewamy masło i na średnim ogniu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista, dodajemy ją do ugotowanych i zmiażdżonych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie.

4. Powrót do ciasta – rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm na lekko podsypanej mąką powierzchni. Wykrawamy okręgi za pomocą szklanki.

5. Na środek każdego okręgu nakładamy porcję nadzienia ziemniaczanego, a następnie zlepiaamy brzegi ciasta dociskając je palcami lub widelcem, tworząc półksiężyce.

6. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3-4 minuty, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową.

7. Okraspierogi podajemy na gorąco, polane roztopionym masłem i, według własnego gustu, skropione świeżym koperkiem. Smacznego!